Mi a téma

Ahol a szurkolók építik a stadiont - foci másképp

2019. szeptember 04. - Kálmán Dávid

A 2019-2020-as szezonban újoncot avatott a Bundesliga: az 1. FC Union Berlin története során először jutott fel a német futball első osztályába. A bajnokság első fordulójában az RB Leipzigot fogadták vendégül stadionjukban, az Alte Försterei-ban. A Leipzig topcsapatként egész más dimenzióban focizik, ennek megfelelően 4-0-re verte az újoncot, aki tudósítások szerint még  olcsón megúszta ezzel az eredménnyel. Ebben még semmi meglepő nincs, abban sokkal inkább, hogy aki belenéz a meccs után készült szurkolói videókba azt látja, hogy a lefújás után is még teltházas stadion énekelve és tapsolva élteti vesztes csapatát - itt nem indult senki haza 10 perccel a vége előtt 0-3-nál. Aki járt már bajnoki meccsen bárhol a világon, az tudja, hogy ez mennyire egyedi jelenség, és ha elő is fordul, hogy egy győztes bajnoki meccs után hosszan élteti a csapatot a szurkolói keménymag, az a keménymag általában messze nem az összes szurkolót jelenti. 

Related image Az Alte Försterei, forrás: https://www.fc-union-berlin.de

Az Union abban különbözik, hogy itt nincs keménymag, itt mindenki törzsszurkoló, a teljes szurkolótábor egy nagy család, ahol mindenki életében kiemelt helyet foglal el az egyesület és évtizedek óta együtt építik ezt az összetartó közösséget. Ez a család mostanra akkora lett, hogy nem fér már be a stadionba. Idén augusztusban 30 000 tagja van az egyesületnek, több, mint 5 000-en a májusi feljutás óta csatlakoztak, a stadion viszont egyelőre csak 22 012 férőhelyes. 

A közösség növekedésével az összertartás nem látszik csökkenni, sőt! Számos történet van, amire a klub és a szurkolók büszkék lehetnek. Ezek közül is kiemelkedik a 2004-es “Bluten für Union” - “Vérünket az Union-ért” kampány.  2004 májusában a Német Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy a profi klubokat akkor engedi elindulni a bajnokságban, ha megfelelő mértékű pénzügyi tartalékkal rendelkeznek. Az Union nem rendelkezett a harmadosztályban az induláshoz szükséges 1,46 millió euróval, melyet a nyár során kellett összegyűjteni. A kampányban szurkolókat arra kértek, hogy menjenek el vért adni, és az azért járó honoráriumot a klubnak ajánlják fel. Emellett az akcióhoz kapcsolódóan ajándéktárgyakat árultak, illetve rendezvényeket is szerveztek, amivel a szurkolók támogatni tudták a klubot. Mondani sem kell az összeg természetesen összejött és a csapat megmenekült attól, hogy pénzhiány miatt visszasorolják a negyedosztályba.

Az Union-nak otthont adó Alte Försterei stadionnak különleges hangulata van, mely abból is adódik, hogy a 22 012 férőhelyből mindössze 3 617 az ülőhely, a többi pedig állóhely, elvégre állva sokkal jobban lehet szurkolni és énekelni. Ez cseppet sem teszi könnyebbé, hogy jegyhez lehessen jutni a hazai mérkőzésekre. A stadion 2009-re nagyon rossz állapotba került, és valószínűsíthető volt, hogy előbb-utóbb a német hatóságok biztonsági okokból nem fogják tovább engedélyezni a működését. A renoválásra sem a klubnak sem Berlin városának nem volt pénze, az illetékes önkormányzat végül 600 ezer euróval tudta támogatni a fejlesztést. Ekkor a klub ismét a szurkolók segítségét kérte, akik sajátkezűleg újították fel a stadiont. Egy éven át, összesen több, mint 2000-en dolgoztak az építkezésen ingyen, szabadidejüket áldozva a klubért. Amikor egy interjúban az egyik önkéntest kérdezték, hogy miért segített a felújításban, csodálkozva a kérdésen csak annyit válaszolt: “Hát ez tök egyértelmű, aki egyszer Union drukker az örökre Union drukker”. Azt is hozzátette, hogy számára ez nem munka, hanem inkább egy őrült hobbi. A szurkolók összesen 40 000 munkaórát tettek a felújításba, napi kb. 20-90 önkéntes dolgozott, esőben és hóban is folytak a munkálatok, a két ünnep között is dolgoztak. Együtt dolgozott az orvos, a szobafestő és az akadémikus, a nehezebb munkákat nagyrészt férfiak végezték, de nők is csatlakoztak, akik például a kerítéseket festették. Az összetartást jól jellemzi, hogy az egyik nehezebb munkaszakaszban 15 órát dolgoztak az esőben az önkéntesek, amikor a munka elvégzését követően este 10-kor megjelent a klubelnök egy láda sörrel. 

Részlet az “Eisern Vereint - az Alte Försterei építői” c. 2017-es dokumentumfilmből 

Az ehhez hasonló gesztusok is mutatják, hogy a klubvezetés is együtt él a szurkolókkal, máshogy nem is működne. Értik, hogy az Union ezt a közösséget jelenti, melynek egyik alapköve a Berlinre is nagyon jellemző szolidaritás. Az ez iránti elköteleződését mutatta meg a klub 2015 elején, amikor egyik játékosuknál, az akkor 34 éves Benjamin Köhler-nél, daganatos betegséget diagnosztizáltak. Erre reagálva, a klub a játékos év végén lejáró szerződését egy évvel meghosszabbította, ezzel időt biztosítva számára a gyógyulásra. A betegsége bejelentését követő bajnoki mérkőzésen Köhler a lelátón foglalt helyet, amikor a 7. percben a bíró megállította a meccset és csapattársai a lelátó elé álltak egyen fehér pólót viselve Köhler mezszámával, a hetessel, és azzal a felirattal, hogy “Együtt harcolunk”. Eközben a szurkolók “Benny harcolj és gyere vissza!” feliratú transzparenst tartottak fel. Köhler picit több, mint egy évvel később visszatért a pályára az Union színeiben.

Forrás: sport1.de

A szurkolók a klubot érintő fontosabb témákban is hallatják hangjukat, idén nyáron már másodszor fordult elő pár év alatt, hogy az egyébként nem túl tehetős klub aktuális mezszponzora ellen foglalnak állást. A 2019/2020-as szezonban a csapat főszponzora az Aroundtown ingatlanfejlesztő cég lett, mely erős tiltakozást váltott ki, twitteren “#notmyhauptsponsor” - nem az én főszponzorom - hashtag alatt fejezték ki a szurkolók véleményüket. Berlinben (is) fontos téma az ingatlan bérleti díjak áremelkedése, és a helyiek szemében az ezen pénzt kereső ingatlantulajdonos nagyvállalatok igazi ellenségnek számítanak, ezért is szavazott 75% arra egy online szavazáson, hogy az Aroundtown nem méltó szponzor az Unionhoz. A vezetés egyelőre még nem reagált a tiltakozásra. Nem úgy, mint 2009-ben, amikor a csapat főszponzora az ISP nevű konszern lett. A vállalat felügyelőbizottsági elnökéről nem sokkal a szezon kezdete előtt a Spiegel kiderítette, hogy a 80-as években a Stasi-nál (Keletnémet állambiztonsági szervezet) tevékenykedett. Az Union ezt követően a szurkolók tiltakozására felbontotta a szponzori szerződést ezáltal 10 millió euróról lemondva.

A Stasi múlt már csak azért is volt perdöntő, mert az Union szurkolók ősellensége az NDK időkben a BFC Dynamo volt, a Stasi favorizált berlini csapata. A Dynamo volt az élcsapat, ahova folyamatosan vitték a legjobb NDK-s játékosokat. Míg az Union amolyan munkáscsapatként alakult 1966-ban, és a keletnémet időkben a csendes ellenállók csapata volt, melyet megtűrt az államvezetés, lehetőleg úgy intézve, hogy nagyon ne lehessen sikeres. Egy akkoriban megjelent karikatúrában úgy fogalmazták meg a csapat államhoz való viszonyát, hogy “Nem minden Union drukker az állam ellensége, de mindenki aki az állam ellensége, az Union drukker”. Egy-egy szabadrúgásnál, pedig a szurkolók azt skandálták, hogy “Die Mauer muss weg!” - “Le a fallal!”. A fal azóta leomlott, így a szurkolók ma már a szabadrúgásoknál mást skandálnak, például nemrégiben egy meccsen az egyesület egykori kultikus csatárához Torsten Mattuschka-hoz írt dalt, aki nem mellesleg már több, mint 5 éve nem játszik a klubnál. Az ő szabadrúgás góljával nyert korábban derbit a csapat a berlini rivális, a Hertha ellen, mellyel örökre beírta magát a Klub történetébe.

Az Union szurkolók nem csak focira gyűlnek össze az Alte Försterei-ban. 2003-ban történt, hogy 89 fanatikus karácsony előtt félig illegálisan találkozott a stadionban forraltborozni és sütizni, ezzel elindítva egy hagyományt. A résztvevők száma azóta folyamatosan gyarapodott, 2015-ben már 28 000-en gyűltek össze december 23-án gyertyát tartva karácsonyi dalokat énekelni. 

Forrás: 1.FC Union Berlin - twitter

Mozgás, közösség, szolidaritás - ez az Union, és az bennük a kivételes, hogy ebben a méretben tudják megmutatni a nyilvánvalót, amit valahol mélyen vagy sem, de mi is tudunk, hogy a sportnak erről kell szólnia, legyen az egy röplabda iskolakupa Pécsen, vagy felnőtt labdarúgás a német első osztályban.


Források:

https://www.fc-union-berlin.de/de/
https://www.bundesliga.com/de/2bundesliga/news/union-berlin-turbulente-reise-richtung-bundesliga-fanzone-no2blmd29.jsp
https://www.zeit.de/sport/2019-06/union-berlin-aufstieg-fan-interview
https://www.zeit.de/sport/2019-05/union-berlin-aufstieg-fussball-bundesliga/seite-2
https://www.zeit.de/online/2009/28/union-berlin-stadion/seite-2
https://www.welt.de/sport/fussball/bundesliga/article194369093/Bundesliga-Aufstieg-1-FC-Union-Berlin-mit-besonderer-Bootfahrt.html
https://www.wuv.de/marketing/union_berlin_fans_sauer_wegen_neuen_hauptsponsors
https://www.thelocal.de/20190412/inside-the-world-of-the-cult-east-berlin-club-that-rails-against-commercialism
https://www.youtube.com/results?search_query=union+berlin+doku
https://www.welt.de/sport/fussball/article4397555/ISP-Fiasko-Union-Berlin-sucht-serioesen-Sponsor.html
https://www.morgenpost.de/sport/union/article207384129/Vertrag-bis-2017-Kaempfer-Benjamin-Koehler-bleibt-in-Koepenick.html

A bejegyzés trackback címe:

https://miatema.blog.hu/api/trackback/id/tr8815037866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.09.04. 14:11:47

Most hétvégén megverték a Dortmundot, úgyhogy a szurkolók már nem csak megszokásból boldogok! :)

mizie 2019.09.04. 14:55:52

Minden városban legalább 1 ilyen csapat kéne

Lyle Scott 2019.09.09. 15:19:51

@mizie: Az nem lenne jó, mert mindig szétvernék a várost... Arról nem szól a cikk, hogy az Union Berlinnek van az egyik legkeményebb huligán brigádja Németországban... Ott a youtube, lehet keresgélni a videókat...
süti beállítások módosítása