Mi a téma

Brexit: Háborúban mindent szabad - filmajánló

2019. október 01. - Kálmán Dávid

Minden elem adott hozzá, hogy a Brexit évek hónapok óta a sajtó kiemelt témája legyen. Nagy-Britannia és Európa sorsát évtizedekre meghatározó esemény, szoros népszavazás döntött róla, de valójában senki nem tudja megbecsülni a társadalmi és gazdasági következményeit. A kilépés módjáról a brit parlament hosszú ideje nem tud megegyezni, melynek eredménye egy szappanopera, öltönyben ordibáló színes karakterekkel. Közülük is nyár óta a legérdekesebb és egyben legkomikusabb figura a főszereplő: Boris Johnson, jelenlegi miniszterelnök. 

A Brexit a filmesek érdeklődését is felkeltette, mivel a világ közönsége számára ismerős körülmények ellenére sokan, és az ügy húzódásával egyre többször, tesszük fel a kérdést: ez az egész, hogy jutott idáig? Na ez az, amire a film nem ad választ, nincs amolyan “Aha” pillanat. Ami viszont van, az egy izgalmas politikai dráma, ami betekintést nyújt a maradás- és kilépéspárti kampánycsapatok küzdelmébe, bemutatva a dráma kulcsszereplőit.

A film a népszavazás bejelentésétől a szavazás napjáig tartó időszakról szól, a reflektorfényt érthető módon a kilépéspárti “Leave” kampányra irányítva. (Ha a maradáspártiak győznek valószínűleg nem születik meg az alkotás). A történet kulcsszereplője a “Leave” oldal győzelmének kovácsolója Dominic Cummings, egy meg nem értett zseni, aki megkapja végre a lehetőséget a bizonyításra, hogy esélytelenként és látszólag kevés forrással legyőzze a “Remain” kampányt, az “Establishment”-et, ami mellett a képviselők nagyobb része és a választást frissen megnyerő miniszterelnök, David Cameron áll. Innen nézve a történet egy politikai színtéren játszódó klasszikus Dávid-Góliát harc, egy karizmatikus hadvezérrel, akiben kevesen hisznek és a saját oldalán is győznie kell először, hogy a végén az ellenséget is legyőzze. Ennek megfelelően, ha nem a Brexitről lenne szó, hanem egy kitalált hollywoodi történetről, olyasmi címet képzelnék el neki, hogy “Dominic mindenki ellen”. Cummings-ot Benedict Cumberbatch játssza, aki a BBC Sherlock sorozatában már dolgozott együtt a rendező Toby Haynes-szel. Cumberbatch egy karakteres egyéniséget prezentál élete legnehezebb és valószínűleg legfontosabb időszakában. Átélhetővé teszi a főhős helyzetét, érzelmeit, ami már csak azért is kihívás, mert Cummings-ot egyszerre mutatja makacs, forrófejű őrültnek, és megértésre nyitott, elfogadó, és a történteket távolról is szemlélni képes embernek. Cumberbatch alaposságára jellemző, hogy egy hosszú estét töltött Cummings-szal a forgatás előtt, tanulmányozta gesztusait, akcentusát, tartását és az ő elbeszélését is meghallgatta a történtekről, hogy minél jobban tudjon vele azonosulni.  

A történetre visszatérve, Cummings elsőre vonakodik a feladattól és nem hisz benne, hogy szabad kezet kaphat, de kisebb győzködés hatására elvállalja élete legnagyobb kihívását. A saját oldalán meg kell küzdenie a kampányt vezető igazgatótanáccsal, ami idősebb “Leave” párti képviselőkből áll, illetve a “Leave” oldal szélsőjobboldalát képviselő politikusokkal és pénzemberekkel, akik maguknak akarják az irányítást. A túloldalon pedig ott áll David Cameron frissen választást nyert kampánycsapata. Cummings miután felülkerekedik a látszólag impotens belső ellenzékén, azóta sokkal szélesebb körben elterjedt, de visszanézve elképesztő módon akkor még kevéssé használt új irányokat hoz be a politikai kampányolásba. Alacsony valóságtartalommal rendelkező érzelmekre alapozó egyszerű üzeneteket, melyeket elsősorban a közösségi médiában személyre szabottan juttat el célközönségéhez.

Image result for brexit: the uncivil war

Eközben a “Remain” kampány a klasszikus bevált módszereire alapoz és nem tudja, hogyan oldja meg a feladott leckét, látszólag nem tud elszakadni eddigi fő fegyverétől, a szakértői tudáson alapuló, száraz, de magasabb valóságtartalmú üzenetektől. Ez a film egyik emlékezetes jelenetében csúcsosodik ki, amikor is a “Remain” kampány vezetője a sötétített üvegen túlról figyeli a fókuszcsoportos kutatást, de az eredményt nem bírja elviselni és beront a terembe, hogy maga próbálja átadni azt az üzenetet, amire már egyszerűen nem fogékonyak az emberek.

Az alkotók üzenetüket Dávid és Góliát, a két kampányvezető, véletlen összetalálkozása alkalmával próbáljak közvetíteni, amikor már felborulni látszanak az erőviszonyok. (A találkozó összehozása picit esetlen: nehéz elképzelni, hogy a két személy véletlenül összefusson a londoni metróban…). A talán túl szájbarágós moralizálás során Cummings-ot azzal vádolja elkeseredett ellenfele, hogy egy olyan vihart indított el, aminek nem látszik a vége. A politikai párbeszéd már nem fog tudni visszatérni a szakmai programok, érvek és ellenérvek szintjére, csak az marad, hogy ki tud hangosabban kiabálni a közönség számára érthetőbb üzeneteket.

Nehezen elképzelhető és a karakteréből nem következő fordulat, hogy Cummings látszólag megbánást mutat a történtekkel szemben. Ez talán filmen elképzelhető, de a valóságban nehezebb, különösen ilyen sebességgel. Cummings egyébként a való életben július óta Boris Johnson miniszterelnök speciális politikai tanácsadója...

Ezzel együtt is, sikerült az alkotóknak egy rendkívül bonyolult történetből, melynek a néző előre tudja a végét, egy izgalmas politikai drámát létrehozni, melyen nagyot dob Cumberbatch alakítása. Akik a műfajt kedvelik, nem fognak csalódni.

A film itt érhető el:

https://videa.hu/videok/film-animacio/brexit-haboruban-mindent-szabad-2019-drama-tortenelmi-eletrajzi-66HFaMsq4ARcWhe7



A bejegyzés trackback címe:

https://miatema.blog.hu/api/trackback/id/tr9415186838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása