Mi a téma

Rántott hús ebédre vagy inkább mentsük meg a bolygót?

avagy a húsfogyasztás hatása a környezetre

2019. augusztus 29. - Kálmán Dávid

Abban a szerencsés helyzetben vagyok gyerekkorom óta, hogy a rendszeres húsfogyasztás része a mindennapjaimnak és számos pozitív emléket és érzést társítok húsételek fogyasztásához, legyen az a vasárnapi rántottcsirke, vagy bolognai spaghetti, hogy csak a leggyakrabban fogyasztottakról beszéljek. Most mégis a húsfogyasztás csökkentése mellett fogok érvelni.

Ugyanis egyre melegebb van odakint, több a zivatar, több az időjárási furcsaság és a globális felmelegedés egyre erőteljesebben és nyilvánvalóbban kúszik be a mindennapjainkba végre teljes valójában is. Miközben pedig a híreket olvasva azt érezzük, hogy a csapból és ez folyik, néhány napja már arról hallgattam egy beszélgetést, hogy nem kontraproduktív-e, hogy ennyi szó esik a témáról. Azt gondolom igenis jó, hogy végre egyre többen kezdjük átérezni annak felelősségét, hogy mi is jelentősen hozzájárulunk ehhez. A kérdésnek számos aspektusa vizsgálható és vizsgálandó is, melyek közül itt a húsfogyasztásra fókuszálok, mert ez sokunk számára egy nagyon alapvető és meghatározó része életünknek, és mégis melynek megváltoztatása egyfelől kisebb energiabefektetés, másfelől alacsonyabb hatással bír az életünkre mint elsőre gondolnánk.

Image result for cattle farm

Az IPCC (Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó testülete) tanulmánya szerint földünk szűkös erőforrásait egyre nagyobb mértékben zsákmányoljuk ki: az összes termőterület 70%-át már most használjuk, 12%-a használhatatlan, így a rendelkezésre álló összes terület 18%-a maradt már csak használatlanul. Ez elég nagy kihívás elé állítja az emberiséget, a globális népességnövekedés miatt ha nincs változás egyszer csak elfogy majd a rendelkezésre álló terület. Emellett még azzal is szembe kell nézni, hogy a mezőgazdasági földhasználat felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 25%-ért. Ami abszurdnak  hathat, hogy ezen felhasznált területek 80%-át hústermelésre, vagy ahhoz kapcsolódóan (takarmánytermesztés) használjuk. 

Na de miért akkora probléma, hogy a hústermelés ennyi erőforrrásunkat elviszi? Gondolhatunk arra, mint a német hentes, aki a családi boltot 3. generációként viszi, hogy Németországban 30 éve stagnál a húsfogyasztás ezért nem érti, hogy miért pont most lett ez probléma, valószínűleg csak a politika tehet róla mint mindig. Magyarországon is stagnálás figyelhető meg a 90-es évek  kezdete óta, érdekesség, hogy a 2016-os adat szerinti 64 kg-os éves egy főre jutó fogyasztás meghaladja a német 2018-as egy főre jutó fogyasztást (60 kg). Viszont a globális húsfogyasztás a 60-as évek óta megnégyszereződött, mely folyamat a világ gazdagodásával és a hús szélesebb rétegek számára való elérhetőségével tovább fog nőni. Innen nem nehéz ahhoz a konklúzióhoz eljutni, hogy a globális népesség növekedésével és a környezet további károsodásával egyszerűen fenntarthatatlan az erőforrások ilyen mértékű hústermelésre történő felhasználása.

Németországban a fenti tanulmány megjelenése után a Zöldek (Grüne) és a Szocialisták (SPD) egyből ráugrottak a témára, és felvetették a hús ÁFA-jának  növelését, feltéve a kérdést, hogy miért támogatja az állam alacsonyabb 7%-os adókulccsal az egyébként környezetre káros túlfogyasztást, miközben egyéb növényi alapú élelmiszerek, mint pl. a zabtej a 19%-os adózási kategóriába tartozik. Emellett az ÁFA növeléséből várható extra bevételeket az állattartás fenntarthatóságának és az állatok jólétének növelésére költenék. 

Image result for meat

A felvetést kevesen fogadták kitörő örömmel, inkább egy (ügyes?) húzásnak bizonyult a fenti pártok részéről, hogy a téma iránt elkötelezettnek mutassák magukat, ugyanakkor legalább elindította a párbeszédet a témában. Az uralkodó vélemények a húspárti oldalról arra irányultak, hogy vajon mekkora a tényleges jelentősége az összes környezetkárosító tevékenység közül a hústermelésnek (relativizálva az jön ki, hogy a barnaszénerűmő természetesen károsabb...), illetve mekkora eltántorító erőt jelent a vásárlók számára, hogy a 250g-os darálthús 1 euró helyett 1 euró 11 centbe kerül. Mindemellett pedig a húsfogyasztás az emberi kultúra szerves része és nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy az ember, többek között az emberi agy, anatómiailag a mai szintjére tudott fejlődni. Ugyanakkor arra nem adtak választ, hogy miként lehet globálisan fenntartható és kevésbé szennyező a mezőgazdasági -és hústermelés.

A fenntartható állattartást támogatók közül pedig olyan vélemények jelentek meg, hogy vajon mitől lesz jobb az összezárt és rossz körülmények között tartott állatoknak, ha X mértékkel nagyobb istállóban tartják majd összerzártan és rossz körülmények között őket. Illetve, hogy nehogy már azt gondoljuk, hogy az egyetlen támogatás amit az iparág kap az a csökkentett ÁFA, hiszen hatalmas agrártámogatásokban részesülnek a termelők, hogy ilyen árakon biztosíthassák a húst. Azt a húst, amelynek ráadásul kb. 50%-a exportra megy Németországból, tehát az adófizetők támogatását használják arra, hogy a termelő olcsóbban és több húst tudjon külföldön eladni, ezáltal magának profitot termelve és a környezetet károsítva. Tehát, hogy a jelenlegi rendszer alapjaiban és súlyosan elhibázott és ne várjuk, hogy egy ÁFA emelés bármit megold, ehhez már túl késő van, és sokkal radikálisabb megoldásokra van szükség: egyenesen a nagyüzemi állattartás megszüntetésére.

Image result for vegan

Ami biztos, jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy a túlzott húsfogyasztásunk egyrészt hosszú távon globálisan nem fenntartható, mert egyszerűen nem lesz rá hely megtermelni, másrészt pedig negatívan érinti a környezetünket (nem mellékesen az egészségünket is, a német táplálkozási társaság ajánlása 15-30 kg éves húsfogyasztás - 300-500 gramm hetente). És nem árt azon sem elgondolkodni, hogy azok a közösségi és gasztronómiai élmények, amiket szocializációnk miatt is a húshoz társítunk nem lennének-e hasonlóan jó élmények, ha a bolognai spaghetti helyett zöldséges lasagne-t készítettünk volna szerda estére, és csak a vasárnapra maradna meg a rántott csirke. Illetve, hogy mennyire lenne fontos gyerekeink számára a húsfogyasztás ha egy kevésbé húsfókuszú étrenden nőnek fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://miatema.blog.hu/api/trackback/id/tr315029108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.08.30. 08:17:04

Csak ne lenne ez az erőszakosan térítő agitprop-tempó!

2019.08.30. 08:20:25

Ezzel meg az a baj, hogy a modern városi életmódhoz pont a rostdús, szénhidrátszegény zöldség + zsírszegény hús fogyasztás passzol, egy nagyon kevés, lassan felszívódó szénhidráttal. Mert egész nap ülünk, fekszünk, stb.

Tehát a 60kg-ról 15-re csökkenő húsfogyasztást mi fogja pótolni? A fagyi? Kakaós csiga? Töpörtyű?

Vannak, akik azt magyarázzák, hogy együnk zöldséget és gyümölcsöt. Bár ezek beltartalmi értékei legtöbbször már nagyon silányak, mégis tartja magát a tévhit, hogy ez milyen jó ötlet.

Nem, nem az. Aki ezt gondolja, annak fogalma sincs a mezőgazdaság alapjairól. A modern mezőgazdaságban a zöldségek hajtatott, permetezett, túltermesztett formában kerülnek leszedésre, hatalmas környezeti terhelést okozva. Tehát ez sem jó.

Igazából túl sok ember van.

Void Bunkoid 2019.08.30. 09:00:16

@Torokhang: az utolsó mondatoddal mindent leírtál.

Az emlősállatok biomasszáját tekintve, a marhák után a legnagybb tömeggel a Földön igen, az EMBER képviselteti magát.

Így röhejes, de a marhának a legnagyobb mennyiségben elérhető emlősállat-hús alternatívája bizony az emberhús.

Sokkal jobban járnánk, a túlnépesedést is csökkentenénk vele.

Ízlésesen elkészítve, esetleg planktonfehérjéből készült tápláléknak hazudva mégcsak észre sem venné senki.

Soylent Green is people :)

Sir Galahad 2019.08.30. 09:10:56

Akkor foglaljuk össze... igaz ugyan, hogy miközben Európában, így Magyarországon is stagnál a húsfogyasztás, a világon összességében megnégyszereződik. Szerintem ebből következően a problémát a világ Európán kívüli része okozza, ahol gyors ütemben nő a népesség. Erre milyen megoldással állnak elő a zöldek meg a szocdemek? Németországban növelni kell a hús áfáját, vagy betiltani a húsfogyasztást.

Ezek tényleg ilyen hülyék?

dont be such a jew 2019.08.30. 09:17:08

pont leszarom mit irtak a zujsagba mit egyek

nem olyan regen azt hazudtak egye margarint mer egezseges (a vajat meg eltettek maguknak)

ha ha ha

TexMex 2019.08.30. 09:18:02

Kicsit túltolta a poszter a vegapropagandát. Persze, a húsevők tehetnek mindenről...

Void Bunkoid 2019.08.30. 09:19:18

@Kitiltott Vélemény: bezonyám.

A legijesztőbb, hogy a hetvenes évek "okos" scifijei csomó olyan dolgot feszegettek, ami akkor még fikció volt, ma meg már egy csomó olyan sztori valós fenyegetés (akár a zöldszójás túlnépesedés-kaja-vízhiány, de pl akár - mindig mondom, hogy a túlnépesedésből és erőforrások fölötti verekedésből eredő világháború utáni világ bármennyire is B-katos olcsó akciófilmként él mindenki fejében, de leginkább a Mad Max univerzumára fog hasonlítani (azaz lesznek ilyen kis erődített helyek, ahol összegyűlik a megmaradt emberiség mondjuk fele, persze szétszórva, messze egymástól, és önfenntartó módon termelnek kaját, áramot, üzemanyagot, mindent, a kis erődökön kiívül meg a nagy büdös, ellenőrizetlen vadon, ahol motorizált barbárok - igen, a kocsi kell, mert nagy távolságot gyorsan meg lehet tenni vele, valamint azzal lehet csak üldözni jól az erődök barterkonvojait - bárkit kinyírnak egy kanna benzinért vagy akár egy meleg takaróért is).

Nem rosszak a mai scifik sem amúgy, de sokkal másabbak - a maiak inkább pszichoanalitikusak, az egyén marhaságaival foglalkoznak (lásd Utazók), a régi scifik meg kőkemény társadalomkritikák voltak.

midnightcoder2 2019.08.30. 09:21:29

A bolygót így biztosan nem lehet megmenteni. A probléma nem a húsfogyasztás, hanem az energetika, arra pedig záros határidõn belül nem lesz megoldás.

Amit tenni lehet(ne), az a bolygó hûtése. Azaz olyan anyagoknak a légkörbe juttatása, amik visszaverik a fény egy részét. Ezt a természet is megteszi idõnként, lásd kis jégkorszakok. Na, ezt kellene nekünk is tenni, méghozzá mihamarabb, nem ilyen marhaságokkal tölteni az idõt. Ha 2050-re nullára vinnénk le a CO2 kibocsájtást (ami utópia), a helyzetet az sem oldaná meg. Ez ugyanis egy öngerjesztõ folyamat is: minél kisebb a jéggel fedett terület, annál több meleget nyel el a bolygó. És annál több metán kerül ki a légkörbe Pl. a tajgából vagy a tenger alól. Emiatt kellene aggódni, és nem a tehénfing miatt. Már ha a zöldeket tényleg a bolygó élõvilága érdekelné és nem a pénz és a hatalom.

dont be such a jew 2019.08.30. 09:34:16

@Void Bunkoid: Nem kell mindent beszopni. Magyarorszagon egyaltalan nincs tul sok ember, a tobbszoroset is elbirna a fold. Ahol meg tul sok van az nem az en problemam.

Reszemrol unnepelyesen vallalom, hogy a duplajara emelem nem jelentektelen husfogyasztasomat a kovetkezo 5 evben, ezzel segitve hazam GDPjet es a farmer parasztokat.

amen

DFK 2019.08.30. 09:38:59

@Sir Galahad: Igen, a zöldek ilyen hülyék.

dont be such a jew 2019.08.30. 09:40:24

@midnightcoder2: Kezdjuk azzal, hogy a Bolygonak semmi baja nincs, csak az zujsagba mindig kell vmi vilagvege sztori (atomhaboru, jegkorszak, ozonlyuk, aszteroida-felho pick one)

Jo lenne ha a parasztok visszamennenek a munkajukhoz, nem a zujsagot olvasnak, mert holnaputan is szalonnat akarok sutni reggelire.

amen

DFK 2019.08.30. 09:45:23

Mennyi zöldséggel lehet pótólni a húst? Azt mekkora területen, mekkora ökológiai lábnyommal lehet megtermelni?
Vajon minek nagyobb az ökológiai lábnyoma? Egy kiló csirkehúsnak, vagy az azt helyettesítő 10 kg avokádónak (amit repülőn vagy hajón szállítanak)?

A legszebb, hogy a poszter le is írja, Európában általában stagnál a húsfogyasztás. Azaz a probléma világ többi részéből jön. Igen az eszeveszett módon szaporodó afrikai és , közelkeleti, ázsia népesség a gond.

Void Bunkoid 2019.08.30. 09:55:11

@dont be such a jew: Magyarország jelenlegi lakossága 9 770 ezer fő.

Magyarország lakossága 1920. június negyedikén a trianoni békediktátum aláírásával 7 986 875 fő volt.

Ugyanakkora területen még mindig kétmillió pluszban vagyunk az 1920-as adatokhoz képest.

Ennek a kétmilliónak a zöme Ratkó- illetve gyes-gyerek, és a legtöbbjük még él, innen a növekmény. A "fogy a magyar" mindössze annak a tünete, hogy az emberek nem szülnek annyit, mint pont ebben a két, erősen szaporodásra ösztönző periódusban, hanem csak annyit, mint általában.

Persze igen, elférünk, még mindig nem olyan a népsűrűség, mint Hollandiában mondjuk, de az igazat megvallva, nekem k*rvára nincs kedvem egy olyan országban élni, mint Hollandia, ahol konkrétan nincs olyan pont, ahonnan ne lenne látótávolságban egy gyár, kamionudvar, lakópark, vagy ne lenne hallótávolságon belül bármikor valakit füvet nyírni vagy flexelni hallani.

midnightcoder2 2019.08.30. 09:56:52

@dont be such a jew: A bolygónak komoly baja van, a gond azzal van, hogy ami ma megy azzal nem lehet megoldani. A 2050-ig 0 CO2 kibocsájtásnak kb. annyi a realitása mint a Halálcsillag felépítésének. A jelenleg belátható technológia mellett esélytelen. Ehhez alsó hangon is legalább mûködõ és Afrikában is elérhetõ árú fúziós erõmû kellene, plusz egy rakás más technológia, Pl. elektromos traktor, kamion.
Plusz már tegnapelõtt leállt népességnóvekedés.

dont be such a jew 2019.08.30. 09:59:10

@Void Bunkoid: Loveval toroggy ne a zujsaggal.

Ha van love akkora teruletet veszel amekkorat akarsz, aztan marhahus reggel-delbe-este.

Parasztok, csepuragok meg egyenek szojat, nekem nem faj.

dont be such a jew 2019.08.30. 10:03:58

@midnightcoder2: Ja ja ja, a sajto humbugjait en is ismerem, csak lefosom. Az ember altali klimavaltozast politikusok, kozgazdaszok es ujsagirok talaltak ki, tudomanyos alapja nincs.

ulpius66 2019.08.30. 10:08:51

MENTSÜK MEG A FÖLDET!

FINGJUNK KEVESEBBET!

midnightcoder2 2019.08.30. 10:22:52

@dont be such a jew: Ehhez nem kell sajtó, csak itt élni a földön az elmúlt 50 évben. Ha nem vagy teljesen hülye, akkor a saját szemeddel is látod a változást.

dont be such a jew 2019.08.30. 10:26:41

@midnightcoder2: A sajat szemeddel latod hogy az ember okozza?

Jo szemed van akko. Pragaban, ahol elek, ez volt az utobbi 5 ev leghuvosebb nyara egyebkent, csak ezt nem irja meg a zujsag, me nem illeszkedik a vilagvege sztorijukba.

Void Bunkoid 2019.08.30. 10:34:53

@midnightcoder2: annyiból igaza van a troll kollégának, hogy a felmelegedés ember nélkül IS végbemegy amúgy, ezek ciklikus változások, amire nem igazán az ember, mint inkább a Nap/földpálya/az emberhez képest kozmikus méretű dolgok felelősek.

Ami az ember számára végzetes lehet (illetve dehogy végzetes, max a 90 százaléka számára :D), az az amit mondtam, istentelenül túl vagyunk népesedve, és az amúgy is bekövetkező klímaváltozás következtében ha - nem a húsfogyasztást, a szaporodást nem fogjuk vissza méghozzá nagyon brutálisan, akkor hamarosan elég nagy háború fog ebből kerekedni, ami alól a trollkolléga sem lesz kivétel, hiába van sok pénze, a pénz mint olyan egy globális mindenki enni-akar-és-a-másikat-meg-kinyírni-mert-kevés-a-kaja szcenárió esetén egyszerűen értelmét veszti, puskák, kések, atombombák lesznek az érvelési eszközök, nem pénztárcák meg gazdasági elemzések.

A kérdés leginkább az, hogy az emberiség hogyan és mennyi idő alatt szeretné a létszámát fenntartható méretűre csökkenteni: 150 év alatt tudatos népességtervezéssel, vagy két hét alatt atombombákkal.

Eltiltott Vélemény 2019.08.30. 10:42:50

@Void Bunkoid: Ettől még a poszter kérdésére a válaszom:

RÁNTOTTHÚS!!!
Valamint ököruszály-leves, meg persze húsleves velőscsonttal, marhapökölt, marhasült vadas mártással, továbbá tatár bífsztek :-)

Azért mert a világ túlsó fele túlszaporodik, mint a patkányok, és felzabálják a saját környezetüket (és a miénket is) én nem fogom a magam korlátozni. Az én ideológiai alapú önsanyargatásom nem fogja megmenteni a világot, mert a világ túlsó felén lakó patkányként szaporodó népek ezzel nem törődnek.

dont be such a jew 2019.08.30. 10:44:57

@Void Bunkoid: Kovetkezo baromsag, hogy tul vagyunk nepesedve.

Mondja a magyar amint epp kihal.

.....:) A joisten azt parancsolta, hogy szaporodjatok es sokasodjatok. Az europan kivuli nepek vegrehajtjak Isten akarattyat, az europaiak meg kihalnak.

Az Isten mondja meg a valosagot, nem az idiota firkaszok a zujsagba!

CCnick 2019.08.30. 10:52:33

szerintem nagyon kevesen esznek rántott marhaszeletet

CCnick 2019.08.30. 10:53:15

Mentsük meg a Földet! Együk meg az összes vegát.

Eltiltott Vélemény 2019.08.30. 10:59:54

@CCnick: " ... szerintem nagyon kevesen esznek rántott marhaszeletet ... "

Hát, rántott marhaszeletként nem túl gyakori, de ha bécsi szelet (wiener schnitzel) néven emlegeted, akkor már többen :-)

brühühűzzetek 2019.08.30. 11:27:34

@DFK: "Vajon minek nagyobb az ökológiai lábnyoma? Egy kiló csirkehúsnak, vagy az azt helyettesítő 10 kg avokádónak (amit repülőn vagy hajón szállítanak)?"

Pontosan ezt akartam írni én is, köszönöm :D

brühühűzzetek 2019.08.30. 11:29:34

Ezt mondják:
Túl sok az ember, vállaljatok kevesebb gyereket.

Ezt hallom:
Legyen kevesebb fehér, hogy több hely legyen a feketéknek.

Medgar 2019.08.30. 11:51:32

@Kitiltott Vélemény: Az borjú. Azt meg pont meg kell enni, hogy ne nőhessen fel...
-ironia off.

d.j 2019.08.30. 11:52:35

@dont be such a jew: Azt hittem, csak trollkodsz, de nem. Te tényleg egy idióta vagy. Az aki azt mondja, hogy a klímaváltozás a globális felmelegedés a "ződek" meg a firkászok agyszüleménye az idióta. Te egyáltalán tudod mit jelent az, hogy globális?

dont be such a jew 2019.08.30. 12:03:32

@d.j: Ezek komoly ervek voltak, koszonjuk.

midnightcoder2 2019.08.30. 12:13:28

@d.j: A felmelegedés egyértelmû. Azon, hogy mennyire az ember mûve már lehetne vitatkozni - tény, hogy az ipari forradalom környékén kezdõdött, de amennyire én tudom, kb. akkoriban kezdett vége lenni az elõzõ kis jégkorszaknak. Kérdés, hogy ember nélkül mennyire lenne gyors ez.

Medgar 2019.08.30. 12:16:39

Amit elfelejtenek megemlíteni az hogy a takarmány termelő területek jó részén nem lehet emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termelni.

Magyarországon 600 000 hektáron füvet "termeszetenek", amit a kretén zöldek természetesen hozzácsapnak a hasznos mezőgazdasági területekhez.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_omn003d.html

dont be such a jew 2019.08.30. 12:26:56

@Medgar: zabot siman meg lehet etetni a prolikkal, evszazadokig ettek

Medgar 2019.08.30. 12:39:48

@dont be such a jew: És aztán ez hogy kapcsolódik a kommentemhez?

Boar. 2019.08.30. 12:43:26

Ordas nagy vegán hazudozás, hogy a termőterület 80%-a a húsfogyasztást szolgálja...
Ez a szám egyre nő a vegánok hisztériakiadványaiban, miközben a termőterület egyre nagyobb részét használjuk a biodízel és a bioetanol alapanyagainak előállítására.(Meg pálmazsír termelésre, hogy a szuperkörnyezettudatos vegán barmok meg tudják menteni a bolygót).
Elmentek ti a narkós kurva anyátokba ezzel a gusztustalan hazudozással.

Eltiltott Vélemény 2019.08.30. 12:43:59

@Medgar: " ... Amit elfelejtenek megemlíteni az hogy a takarmány termelő területek jó részén nem lehet emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termelni. ... "

Amit meg szintén elfelejtenek megemlíteni, hogy ott, ahol burbonnak, sörnek és bioetanolnak kukoricát, whiskey (whisky), vodka, sör előállításához egyéb gabonát termelnek, ott viszont lehetne élelmiszert is termelni.

De ezt, valahogy azok a köcsög sötétződdek mindig elfelejtik, és ezt nem sérelmezik, csak az állattenyésztést...

Pedig a szeszesitalok kevésbé szükségesek az emberi szervezet számára, mint a húsféleségek...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.30. 12:49:05

a co2 csak a c miatt karos, az o2 nem. vagyis a szenet vissza kell rakni oda, ahonnan kiszedik (koolaj, foldgaz) vagy kijon (metan), pl millioev alatt lebomlo szivoszalak es nejlonszatyrok formajaban,

inebhedj - szerintem 2019.08.30. 14:11:29

Egyértelműen rántott hús.

A húsevés felelőssé tétele egyébként valóban tudományos és alapos, különösen, ha a megfelelő eredmény érdekében leszűkítjük a vizsgált során használt inerciarendszert. Így aztán ezt az indokot nem is vettem figyelembe, tehát csak a bulváros címadásra helyeztem a hangsúlyt.

Én nem értek a bolygók megmentéséhez, nincs megfelelő képesítésem, és sosem érdekelt jobban, mint a foci, vagy épp az autók.

Szóval marad a rántott hús.

nemecsekerno_007 2019.08.30. 14:27:33

@Void Bunkoid: Jaja, szépen felvázoltad a lényeget. A pénz nem ehető, remélem nem egy ilyen posztapokaliptikus esemény kíséretében jövünk rá. :)

Void Bunkoid 2019.08.30. 14:32:56

@Kitiltott Vélemény: ettől függetlenül én is a rántotthúsra szavazok amúgy, finom, tápláló, és menő. Egy szóval nem említettem, hogy zéróvészt meg önsanyargató akarok lenni.

Pont azt szajkózom én már régóta, hogy ennek a túlnépesedős krízisnek kurvára nem az a megoldása, hogy nyomjuk le szaporulatban a niggereket, hanem - na most fognak majd biztos kitiltani meg kispadra tenni - hanem az, hogy őket kellene kicsit (mit kicsit, NAGYON) megritkítani.

midnightcoder2 2019.08.30. 14:37:22

@Void Bunkoid: Már az is elég lenne, ha picit visszafognánk a szaporodásukat. Mondjuk úgy 1 gyerek / pár -ra. Ez generációnként felezné a létszámukat.

dont be such a jew 2019.08.30. 14:43:45

@Void Bunkoid: Csak annyit kell tenni hogy ingyen banan helyett ingyen fegyvert kell osztani a makiknak, a tobbit megoldjak.

nemecsekerno_007 2019.08.30. 14:46:27

@Void Bunkoid: A holland népsűrűségtől még messze vagyunk, nem is cél. De a mostaninál nagyobb kell mert másként nem működik az ország. A pesti vízfej, meg pár közepes város, közepes infrastruktúrával, vidéken meg pusztulat, öregedő népesség. Ilyen torz térszerkezettel nem lehet normálisan működö gazdaság. Kb. egy 15 milliós népesség jó lenne, elosztva a plussz 5 milliót a régiok közt, összekötve öket jó infrzstruktúrával.

Void Bunkoid 2019.08.30. 14:53:10

@midnightcoder2: na ez az, amit soha nem fogsz tudni civilizált keretek között megvalósítani náluk, ugyanis ők - annak ellenére, hogy használják az internetet meg vágynak az európai "magaséletre" mert látják a neten meg a tévében, meg ők is akarnak kim kardasiennek meg bili ájlisnek öltözni és úgycsinálni az instagramon, attól még civilizációs-kulturális fejlettségben bizony a jelenleg rohamosan szaporodó afrikai országok zöme tíz lépéssel Európa mögött kullog, és egyszerűen önként, civil kezdeményezésként, de kormányzati úton sem lehetne rajtuk keresztülverni.

Az egyik legláthatóbb tünete a civilizációs fejletlenségnek az, hogy az egykori gyarmatállamok hiába küzdötték ki a függetlenségüket már idestova 70-80 éve, még mindig ott tartanak, hogy az aktuális államvezetők általában azok közül kerülnek ki, akik a legnagyobb benga állatok/hadurak, a legnagyobb puskákkal, a legtöbb erőszakos fogdmeggel, és az ő "államvezetői" tevékenységük is abból áll, hogy minél nagyobb személyes vagyont harácsoljanak össze, minél drágább öltönyökben meg autókban feszítgethessenek Párizsban hétvégén, mert ezzel mutatják meg, hogy mekkora hatalmasok meg gazdagok is ők.

Az ottani nép meg ezt látja, és ezt is követi. Európából sem - mivel nem a köznépet látják, hanem a saját, Európában így parádézó vezetőiket, meg a celebeket-puccparádékat - a dolgos, viszonylagos jólétben élő dolgozó polgárt látják, hanem a fényűzést, meg a csillogást, és valóban azt hiszik, hogy itt MINDENKI ilyen. És természetesen ők is ilyenek akarnak lenni, és minden lehetőséget meg is ragadnak ehhez. Nos, a becsülettel hangyamód dolgozás-gyűjtögetés az pont nem a megfelelő módszer hozzá, derogál is nekik amikor idekerülnek.

Otthon meg nem marad más szórakozás, mint a védekezés nélküli esztelen dugás.
És erről nem tudod őket szép szóval leszoktatni záros határidőn belül, márpedig ha ilyen ütemben szaporodnak, k*rvára záros az a határidő.

Void Bunkoid 2019.08.30. 15:02:04

@nemecsekerno_007: a vízfejet kellene megszüntetni, mert a jelen infrastrukturális-gazdasági szerkezettel hiába szaporodnánk 15 milliósra, csak azt éred el, hogy az a plusz ötmillió is pestre fog költözni.

Már így is ha tágabb agglomerációval nézed, az ország lakosságának a harmada lakik az ország területének a tizedén, gyakorlatilag Budapest már most kezd hellyel-közzel élhetetlenné válni (csak nézz a csodás dugókra, meg a nyáron a balatoni vonatokon heringező népekre, nem a MÁV a szar szemét, csak a "pestiek" (értsd az agglós lakosokat is, akik azért ugyanoda tartoznak) lettek tizenöt éven belül majdnem kétszer annyian).

Elsősorban utak, jó minőségú utak, és vasutak, normális hálózattal kellenének. Ahova el lehet jutni, mindjárt lenne kedv befektetni is.

Utána jöhet az oktatás - ezt AKÁR az oda települő befektetők-vállalkozók is csinálhatnák, szépen megtanítják a helyi semmihez nem értő vidékieket arra a melóra, amit végezni kell, cserébe tanulmányi szerződés vagy valami hasonló, de máris jóval jobb helyzetben találja magát a pistike, mint az 55 ezer forintos közmunkás bérrel.

Ez a kettő utána már húzza magával a többit, ahol vannak normális, értékes dolgozók, meg van munkahely, vannak normális jövedelmek, akkor elkezdenek helyben fogyasztani is - vagyik AKARNAK elkezdeni, és mindjárt felmerül az igény a pusztuló vidéken is a péterpál kommersz pián kívül mozira, színházra, étteremre, uszodára, még urambocsá' lehet hogy stadionra is.

Csak nem a tetejével kellene kezdeni építeni a házat.

Eltiltott Vélemény 2019.08.30. 15:14:17

@nemecsekerno_007: " ... A pesti vízfej, meg pár közepes város, közepes infrastruktúrával, vidéken meg pusztulat, öregedő népesség. ... "

Ez egy szaporulati növekedéssel nem fog megváltozni, ez az urbanizáció sajátossága, ami pedig független a szaporulat mennyiségétől....

Ezt megváltoztatni csak úgy lehet, ha a városi életvitelt lehet a vidékre "exportálni"
pl: infrastruktúra, művelődés, szórakozásai és egyéb lehetőségek...

Sir Galahad 2019.08.30. 15:27:34

@DFK: Én is így látom. a megoldás a népességrobbanás megfékezése, nem holmi áfaemelés. Első lépésnek mondjuk mindenféle segélyezést azoknak az országoknak szigorú népesedéspolitikához kell kötni.

Sir Galahad 2019.08.30. 15:29:59

@Void Bunkoid: Budapestre az emberek az ott elérhető magasabb jövedelem miatt költöznek. Megoldás: aki Budapesten lakik, arra 30 százalékos plusz jövedelemadót kell kivetni.

Örülök, hogy segíthettem.

midnightcoder2 2019.08.30. 15:35:30

@Void Bunkoid: Na ja. És a nagy tömegû migri importtal elég érdekes helyzet állhat elõ Európában is, pont a fentiek miatt.

midnightcoder2 2019.08.30. 15:36:54

@Sir Galahad: Ezzel max. azt érnéd el, hogy a népek nem Pestre költöznek, hanem Norvégiába.

midnightcoder2 2019.08.30. 15:38:56

@Sir Galahad: Igazából ez a vízfej nem véletlenül alakul ki, hanem mert a legtöbb cégnek így a leggazdaságosabb.

bkkzol 2019.08.30. 15:42:18

Hol a fülpiszkáló, hol a rántott hús pusztítja el a világot. Nem lehet, hogy egyszerűen túl sokan vagyunk már a földön?
Az évente kétszer szülő afrikai nőket kellene erről a szokásról leszoktatni. Így vagy úgy meggyőzni őket, hogy hagyják abba ezt.

bkkzol 2019.08.30. 15:52:52

@dont be such a jew: Nem értek egyet veled. Ha ingyen adnának a makiknak fegyvert akkor azt hinnék, hogy komolytalan a dolog. Szerintem jobb jutányos áron eladni, ásványanyagokra elcserélni.... A többit majd intézik ők... összekapnak azon, hogy kié is a kőolaj, gyémánt...

dont be such a jew 2019.08.30. 15:58:20

@bkkzol: "összekapnak azon, hogy kié is a kőolaj, gyémánt..."

Kie lenne, a mienk.

várom a levelet 2019.08.30. 17:00:29

@DFK: együnk szöcskét,bár mire a rossz lábammal egy ebédre valót összefogdosnék,már itt lenne a vacsoraidő.

várom a levelet 2019.08.30. 17:02:56

@Kitiltott Vélemény: @DFK: együnk szöcskét,bár mire a rossz lábammal egy ebédre valót összefogdosnék,már itt lenne a vacsoraidő.@Boar.: izocukor

várom a levelet 2019.08.30. 17:06:55

mégis szaporodjunk,szaporodjunk.de minek,mikor már így is rengetegen vagyunk.

várom a levelet 2019.08.30. 17:09:55

@bkkzol: hogy lehet? ahol kaja sincs,hogy lehetne fogamzásgátlás, és úgy sem használnák.ahhoz bizonyos kultúra is kéne.

bkkzol 2019.08.30. 17:16:42

@várom a levelet: Azért írtam fentebb, hogy " így vagy úgy meggyőzni"... minden megoldható!

midnight coder 2019.08.30. 17:26:48

@várom a levelet: Kellene egy olyan fogamzásgátló ami nem adagolható túl, és ezt kellene beletenni az élelmiszersegélybe.

nemecsekerno_007 2019.08.30. 18:06:57

@Void Bunkoid: Teljesen egyetértek. Azért írtam, hogy az ország többi részét kell fejleszteni, különben az lesz, hogy még többen költöznek Budapestre v. a közvetlen környékére... és az Isten pénze nem lenne elég, hogy élhetőbbé tegyük...

nemecsekerno_007 2019.08.30. 18:11:27

@midnightcoder2: Ja, ez Csillag István-elmélet...

"Minek ide híd, nem jár erre senki..."

Az ilyen gazdaságossági szempontok kimaxolására nagyon jó példa a latin-amerikai bádogvárosok...

Amúgy meg kb. a tyúk-tojás problematika. Azé lett vízfej, mert gazdaságos. Azért gazdaságos mert vízfej...

A megoldás a vidéki infratruktúra fejlesztése. Sokkal kevesebbe kerül mint az, hogy Budapestet élhetőbbé tegyük...

nemecsekerno_007 2019.08.30. 18:13:59

@midnightcoder2: Azt azért nem hinném, hogy tömegesen költöznének Norvégiába. Nem igazán életszerű...

Meg amúgy meg lehet nekik mondani, hogy vigyék a család nyugdíjasait, a norvég állam biztosan fizeti a nyugdíjukat. Mert mi nem fogjuk... Deal?

Utó Pista 2019.08.30. 20:39:47

@dont be such a jew: Ez is valami zsidó ármány, mi? Te nagyon h.....elyes!

midnight coder 2019.08.31. 08:35:53

@nemecsekerno_007: Nekem, mint munkavállalónak azért jó, mert nem 2 szoftvercég közül tudok választani hogy hova menjek dolgozni, hanem 30 közül. A szoftvercégnek egyrész jó, másrészt rossz. Jó azért, mert ha fel akar venni valakit egy adott területre akkor jó eséllyel talál rá embert, rossz azért mert vidéken ha te vagy a két potenciális munkaadó egyike, akkor pontosan tudod hogy nem kell az embert túlfizetni, viszont lehet túlóráztatni. A környezetnek abból a szempontból jó, hogy itt Pesten BKV-val megyek, mert az autós közlekedés itt agyhalál, a parkolás dettó, míg vidéken szinte biztos hogy autóval mennék mert vidéken a tömegközlekedés felejtõs.

midnight coder 2019.08.31. 08:47:02

@nemecsekerno_007: Amúgy így is tömegesen költöznek, és nem csak norvégiába.

Azt hogy a klíma változik, csak a vak nem látja. Azt, hogy mennyire az emberiség hatására, én nem tudom megítélni. Sok-sok felkent klímakutató állítja hogy de, mások azt, hogy nem. Az egésszel a nagyobb baj az, hogy annak az esélye, hogy 2050-re 0 lesz az emberiség CO2 termelése pont annyi, mint hogy 2050-re felépítjük a Halálcsillagot. Nem teljesen lehetetlen, de kb. 99.9% hogy nem fog sikerülni.

Ami most zöld vonalon folyik, az nem a bolygó megmentése, hanem a következõ vérgõzös diktatúra tagtoborzása. A kommunisták és a nácik után most a zöldek jönnek majd.

the real fogash 2019.08.31. 09:57:36

1960-ban 3,5mrd ember élt a Földön. Ma 7,6mrd. Eközben az ún. “fehér ember” lakta világban (Europa, Észak-Amerika) ugyanúgy 1mrd ember élt, mint ma. (A folyamatos bevándorlás ellenére is). Vagyis kijelenthető, hogy Afrika-Azsia okozza a népességrobbanást, ott született az elmúlt 60 évben több, mint 4.000.000.000 ember. ÉS A PROBLÉMÁT EGYEDÜL EZ OKOZZA. Nem az én dízelautóm, nem a nejlonzacskó, amiben hazaviszem a kiflit a boltból, majd a szelektiv kukaba dobom. Nem én szemetelem tele a tengert, nem én gyújtom fel az őserdőt, hogy pálmaolaj-termelésből eltartsam a 16 gyerekemet...

A bloggernek meg üzemen, hogy marhából nincsen rántotthús (rágós lenne, a borjúbécsi meg a rántott borjúláb az egyetlen rántva fogyasztott marhaféle), a csirke/disznó meg sokkal kevesebb erőforrást használ, mint a szarvasmarha.

nemecsekerno_007 2019.08.31. 10:13:10

@midnight coder: A Föld felmelegedési fázisban van a cikkus szerint, erre dobott rá az ember egy lapáttal az ipari forradalom óta. Az nem is lényeges, hogy mennyi ez a "lapát"
A hatásokra kell felkészülni és dolgozni a környezetkímélőbb technológiákon. Kb. ennyit tehetünk.
Sajnos a zöld mozgalmak kezdenek radikalizálódni, símán lehet, hogy a jövőben gazdasági szankciókkal súlythatnak országokat mert szénerőműveket használnak, esetleg még bombázhatják is. Ez semmi jóra nem vezet. :(

nemecsekerno_007 2019.08.31. 10:30:42

@midnight coder: Jaja, azért működik úgy a főváros ahogy. Gyorsan találsz másik melót, de ehhez nagyban hozzájárul, hogy 1,5 millióan laknak, jó infrastruktúrűval ellátva (nyílván a magyar átlaghoz képest)
Hasonló módon kellene kialakítani a régiókat, 2-3 millió lakossal, jó infrastruktúrával.
Szinte automatikusan jönnek a cégek, lesznek munkahelyek, pörög a gazdaság.
És így legalább csökken a torz térszerkezet is...
Vidéki nagyvárosban vagyok, télen tömegközlekedés, nyáron motor, bicikli.
Autózni halál, ha néha kell mennem a belvárosba kocsival, az agyhalál...

midnight coder 2019.08.31. 10:33:07

@nemecsekerno_007: Amit már vagy 10 évvel ezelõtt is tenni kellett volna a szájtépés helyett, az a Föld mesterséges hûtése, azaz a napfény visszaverõdését fokozni a légkörben. Mert ha még meg is oldanák a 0%-os kibocsájtást 2050-re - ami már eleve egy vicc - akkor is ott lenne a levegõben az eddigi CO2, plusz a természetes klímaváltozás - és ez az emberiségtõl függetlenül is megindít(ott) egy rakás olyan folyamatot ami további melegedéshez vezet(ett), Pl. permafrost kiolvadása, illetve a metán-hidrát felszabadulása, a csökkenõ jégréteg fény/hõvisszaverõdésének elvesztése, azaz egy rakás olyan folyamat, ami sokkal kínosabb mint pár tehénfing. És ezt rohadtul nem fogják a zöldek azzal megoldani, hogy szétvernek pár luxusautót: merce.hu/2019/08/30/autoellenes-aktivistak-vertek-szet-luxusautokat-frankfurtban/

Már csak azért is, mert az autózás úgy a CO2 kibocsájtás 16%-áért felel, és ebben már benne van a gyártás is. De persze ez is csak agitprop - az eljövendõ zöld náci párt tagtoborzása.

Void Bunkoid 2019.09.03. 09:28:53

@nemecsekerno_007: nagyon jót szóltál, a régió mint kulcsszó. Valóban röhejes, de a budapesti agglomeráció az ország egyetlen ilyen hellyel-közzel konzisztens infradtruktúrájú régiója, és igen, hasonlóan kellene a többi nagyváros és közvetlen környezete (mondjuk a megye vagy két megye) infrastruktúráját kialakítani - mert jelenleg a legtöbb vidéki nagyváros ilyen bizarr szigetként emelkedik ki a nagy faszom nihil közepén, nincs igazi agglomeráció, egy nagyobb várostól tizenöt kilométerre már mordor van, mert nincs lokális tömegközlekedés, helyibusz, hév, satöbbi, van helyette távolsági busz a mindenféle helyi volánok irreálisan magas bérletáraival - vagy az autó, egyik sem épp a falusi munkanélküliek leggazdaságosabb közelekedési eszköze.

nemecsekerno_007 2019.09.03. 10:38:07

@Void Bunkoid: Jaja, ez nagyjából így van. Egyébként nem atomfizika.

Kicsit árnyalva a képet: azért a nagyobb városok körüli régió nem biztos, hogy annyira Mordor, ez függ a helyi viszonyoktól. Van olyan kistelepülés amit jól menedzseltek v. jól kihasználják az adottságokat. Ilyen helyeken tök jó lakni. Ezen kívül vannak persze lerobbant helyek, mondjuk nem mindegy melyik régió.

Jól működő lenne ha kiépítenénk ezeket a régiókat. Például a déli régióban (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Arad, Temes megye, meg a Vajdaság) kb. 4 millió ember lakik. Az már piac, munkaerő utánpótlás meg minden... Nagyon jól lehetne építeni rá, de jobb infrastruktúra kell hozzá.

Lángoló Nyelesfing 2019.09.08. 17:44:05

Ennyi agyhalott, Dunning–Kruger-effektes panelprolit egy rakáson... Hogy szakadt volna a fejetek a rákosra kúrt szefós anyátokba

acycloren 2019.09.13. 05:55:09

@CCnick: Aki marhát ránt, az nem normális. Borjút esetleg, de azt meg Magyarországon senki nem engedheti meg magának.
Ázsiában élek, itt igazi fogyasztói társadalom van. Mindenki azt és annyit eszik, amennyit akar, még a legszegényebbek is étteremben, kifőzdében étkeznek. A magyar egy szarrágó, spórolós nép, alig pazarol, a gépkocsihasználatot nagyon korlátozza, hogy a fizetéshez képest az üzemanyag drága. Itt Ázsiában 100 méterre is motorral, robogóval mennek az emberek. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem Magyarországon folyik az erőforrások eszetlen fogyasztása. Úgy általában Kelet-Európa nem egy nagy fogyasztó, kibocsátó, szennyező a világban.
süti beállítások módosítása