Mi a téma

A Matterhorn (had)művelet

2019. szeptember 25. - Kálmán Dávid

Operation Matterhorn: elsőre gondolhatnánk, hogy a Svájcban található festői Matterhorn hegységről - mely nem mellesleg a kontinens legnagyobbjai között van - elnevezett akció egy háború nevezetes hadműveletét, esetleg hősies mentőakcióját takarja. Ez valamennyire így is van, hiszen 1944-ben az amerikaiak ilyen nevű akció keretében bombáztak Japán pozíciókat Kínában és Indiában.

Image result for matterhornA Matterhorn, Svájc

De a hírekbe nem ezért került be újra a Matterhorn művelet. A brit kormány így nevezi akcióját, mely keretében 150 000 pórul járt brit turistát juttat haza, akik a Thomas Cook utazási iroda csődje miatt rekedtek külföldön. A művelet költségeit 100 millió fontra becsülik.

A helyileg illetékes svájci turisztikai iroda kérdőre is vonta a briteket, hogy miért is kell egy kedvelt turisztikai célpontról elnevezni a háború utáni Nagy-Britannia legnagyobb szabású mentőakcióját. Megjegyezték azt is, hogy a “Matterhorn” védett márka, de a britek szívét ez sem melengette meg túlzottan, nem kommentálták a kérdést.

A Thomas Cook, Európa legrégibb és legnagyobb, tőzsdén jegyzett, utazási társasága (volt), kevés ponton hozható Svájccal egyértelmű összefüggésbe. Az egyik ilyen, hogy vezetője 5 éve a svájci Peter Fankhauser, aki ez idő alatt kb. 8,3 millió fontnyi juttatást kapott, melynek majdnem fele bónusz volt. A teljes menedzsmentet együttesen ebben az időszakban, mely a társaság csődjét eredményezte, több, mint 20 millió fonttal honorálták. 

Image result for thomas cookA Thomas Cook egy repülőgépe

Nyilván összetett, hogy mi okozza egy ekkora társaság csődjét, és annak vezetője egyszemélyben mekkora felelősséggel bír. Ugyanakkor néhány alapvető, és innen megmagyarázhatatlan kérdés felmerül:

A turizmus világszerte gyorsan növekvő ágazat. Amikor azok a beszédtémák, hogy a túlzott turizmus tönkreteszi a kiemelt célpontokat, és a repülőutak növekvő száma egyre jobban terheli a környezetet, akkor hogyan tud egy sok százezer turistát megmozgató, világhíres brand csődbe menni. Persze, az egyértelmű válasz, hogy a klasszikus turista szervező iparágnak leáldozóban van és a Thomas Cook történelmileg erre fókuszált. Ez egy új fejlemény? A booking.com-ot 1996-ban alapították, az airbnb-t 2008-ban. Nem lehetett volna a társaságot az iparág olyan szegmenseire fókuszálni, ahol visszafordíthatatlan növekedés van, mint ahogy azt a saját hotelek terén próbálták is?

Fankhauser számlájára írják, hogy a érkezése utáni első években profitábilissá tette a céget, olyannyira, hogy 2016-ban és 2017-ben osztalékot is fizetett nyereségéből a befektetők számára. Nem lett volna célszerű a forrásokat inkább tartalékolni, ha a társaság pénzügyi helyzete az előző években nem volt túl stabil?

A társaság a 2018-as rosszul sikerült év miatt került idén ekkora bajba. A tavalyi év rossz eredményének fő okai között említik a rekordmeleg nyarat, melynek okán a britek inkább otthon nyaraltak, és a Brexit miatt a font árfolyamának instabilitását. A Brexit népszavazás 2016-ban volt, és azóta elég nagy a bizonytalanság a témában. Az időjárási szélsőségeken pedig túlzottan egy ideje már azért nem lepődünk meg. Nem lehetett volna ezekhez a kockázatokhoz jobban alkalmazkodni?

File:Leadership in a digital age (40831573884).jpgPeter Fankhauser, CEO, Thomas Cook, 2015-2019

A teljes történethez az is hozzátartozik, hogy a lejtőn lefelé a cég, már a jelenlegi vezetés ideje előtt tett egy nagy lépést, amikor 2007-ben legnagyobb helyi riválisával, a Mytravel Group-pal, egy nem túl jól sikerült tranzakció keretében egyesült, átvéve annak adósságait.

Mindenesetre, hogy a britek Fankhauser miatt adták-e a Matterhorn nevet az akciónak, vagy sem, már valószínűleg nem tudjuk meg.

Hab még a kapitalista tortán, hogy több befektető cég, akik a tőzsdén a Thomas Cook árfolyamának esésére fogadtak, becslések szerint 200 millió font felett kerestek az ügyleten.

(via Guardian, The Sun, Handelszeitung)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miatema.blog.hu/api/trackback/id/tr5115171678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása